Wind kost tijd!

augustus 20, 2013 | posted in: Columns | by

Als je hardloopt met een stevige wind, moet je soms behoorlijk knokken en kan je tempo flink omlaag gaan. Hoe groot is het effect van wind op onze hardlooptijden?

Lopen met tegenwind kost extra energie, bij windkracht 5 al snel zo’n 25 procent. Het voordeel van wind mee is helaas maar 60 procent van het nadeel van wind tegen. Bij een rondgaand parcours kost de wind je dus altijd tijd. Op hetgeheimvanhardlopen.nl kun je zelf uitrekenen hoeveel. Vul de afstand, je tijd en de windkracht in en de calculator berekent je ‘schone tijd’; de tijd gecorrigeerd voor het windnadeel.

Sterke lopers hebben minder last van de wind. Bij windkracht 5 is het tijdverlies op de marathon 1,5 minuut voor een wereldtopper en 6 minuten voor een recreant die een marathon in 4 uur loopt. Maar de wind kan ook een fijn steuntje in de rug zijn. Het parcours van de Boston Marathon loopt bijvoorbeeld in noordwestelijke richting. Met wind mee en windkracht 4 kun je al een voordeel van 10 minuten hebben!

Schuilen in een groepje of achter hazen die je uit de wind houden, kan je tijdens de marathon 4 minuten voordeel opleveren. Zonder hazen is een evenaring of verbetering van het wereldrecord daarom ondenkbaar.

About the Author
Hans van Dijk


Onderzoekers Hans van Dijk en Ron van Megen zijn fanatiek hardlopers en schreven 'het Geheim van Hardlopen'. In dit boek leggen ze precies uit hoe verschillende factoren invloed kunnen hebben op een hardloopprestatie.